KRONINGSWEEK 2023
OPGELET
Komende van de E40 neem je vanaf 3 juli ( wegens werkzaamheden in Waremme) best afrit 30 Crisnée.
DE GROOTSTE PROCESSIE VAN HET LAND
Tongeren, de oudste stad van België, is tevens het oudste Maria-oord aan deze zijde van de Alpen. Hier werden reeds in de middeleeuwen heiligdomsvaarten georganiseerd. Toen in 1890 het beeld van Onze-Lieve-Vrouw “Oorzaak Onzer Blijdschap” gekroond werd besloot de Tongerse bevolking de heiligdomsvaarten uit te bouwen tot zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. De 19de editie in 2023 kent zijn hoogtepunt in de week van 2 tot 9 juli. In een processie en een avondspel waaraan drieduizend Tongenaren deelnemen, maar ook in pontificale eucharistievieringen, concerten, optredens én een prachtige straatversiering drukt Tongeren zijn verering uit voor Onze-Lieve-Vrouw “Oorzaak-Onzer-Blijdschap”. Wij hopen u in 2023 te mogen begroeten.
VOORBEREIDING
Reeds in 2019 zijn de Tongenaren begonnen met de voorbereiding van de 19de Kroningsfeesten. 3.000 Tongenaren (Tongeren telt 30.000 inwoners!) zullen tijdens de Kroningsweek van 2 tot 9 juli 2023 viermaal een Kroningsprocessie vormen en evenveel keren een avondspel opvoeren op een groot podium op de Grote Markt van Tongeren. In beide manifestaties wordt het leven van Maria en Christus uitgebeeld.
De 18 groepsleidingen staan in voor de deelnemers, de kledij, de muziek, de wagens en de choreografie. Bijzonder is ongetwijfeld het feit dat alle deelnemers hun processiekleed zelf betalen. De deelnemers zijn van alle leeftijden. In 2016 was de jongste deelnemer nauwelijks enkele maanden en de oudste 88. Typisch voor de Kroningsfeesten is dat de deelname een familiegebeuren is. Families met meer dan 6 deelnemer is geen uitzondering. De Kroningsfeesten zijn ook een gelegenheid waarbij “uitgeweken” Tongenaren terug naar Tongeren komen om deel te nemen. In 2016 kwam de “verste” Tongenaar speciaal van Australië naar Tongeren.
RELIEKENSCHAT
De groep “Het Biddend Volk” draagt de grote schat van relieken met zich mee. Deze groep verwijst naar het ontstaan van de Kroningsfeesten, als Heiligdomsvaart. Deze reliekenschat bevindt zich in het Teseum. Een aanrader om bij je bezoek aan de Kroningsfeesten om ook dit museum te bezoeken. Verschillende stukken uit het Teseum dateren van vóór het jaar 1000. Een aantal muziekhandschriften werd zelfs genomineerd voor erkenning als UNESCO-werelderfgoed. Een bezoek aan de archeologische kelder onder de basiliek is eveneens een aanrader. Je kan er getuige zijn van de verschillende kerken die deze basiliek voorafgingen.
AVONDSPEL
Het avondspel is een heruitgave van de processie maar dan op een podium. Doordat alles zich afspeelt op één podium en geheel ondersteund wordt door tekst, muziek, beeld en licht, krijgt de toeschouwer veel meer inzicht in wat de verschillende groepen uitbeelden. Dit gebeuren in de schaduw van de basiliektoren en in het historisch kader van het stadhuis en het standbeeld van Ambiorix is voor de duizenden bezoekers telkens dé apotheose van hun Kroningsdag in Tongeren.
De Kroningsprocessie en het Kroningsavondspel kunnen gratis worden bijgewoond. Maar men kan ook tribuneplaatsen voor de processie en zitplaatsen voor het avondspel reserveren. De start van de verkoop zal later worden bekend gemaakt.
VERSIERDE STRATEN
In het Kroningsjaar vinden meerdere concerten plaats, zijn er optredens en tentoonstellingen. Het rijke historische verleden van Tongeren en de versierde stad nodigen de toeristen uit tot een historische rondleiding en sierwandeling. In aanloop naar de Kroningsfeesten worden er tientallen straatcomités gevormd die er een erezaak van maken om hun straat bijzonder te sieren.