In Vlaanderen zijn er nog maar 5 suisses actief, waaronder 2 in Limburg : één in Hasselt en één in Tongeren. Tony Achtergael is al 41 jaar actief als suisse in de basiliek. Bij ons beter gekend als de pikman van Tongeren. Het kerk- en stadsbestuur van Tongeren slaan de handen in elkaar om het beroep van een suisse opnieuw onder de aandacht te brengen. Dat willen ze doen met een boek en 3 tentoonstellingen in 2025. Er wordt ook een oproep gedaan.
De Suisse
Pas in de 19 de eeuw werd de term van Suisse ingeburgerd. De naam verwijst naar de Zwitserse Garde, het leger van de paus dat uitsluitend bestaat uit Zwitsers. De militaire uitrusting van de Zwitserse Garden vinden we deels terug in het kostuum van de Suisse en vooral ook in de militair uitziende uitrusting: hellebaard, sabel en omgekeerde Napoleonhoed.
Oproep
Voor de realisatie van het boek en de drie tentoonstellingen hebben de initiatiefnemers volgende oproep: beschik jij over foto’s van Suisses, of filmpjes waarin ze een rol spelen, of ken je anekdotes en verhalen van Suisses die je zelf hebt meegemaakt of horen vertellen neem dan contact met stadsarchief@stadtongeren.be of xlenaers@gmail.com .
Initiatiefnemers
Het project Suisse is een realisatie van Pikman Tony, Xavier Lenaers , de Vrienden van de Kerststal, het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap van Tongeren, het stads- en kerkbestuur.